ua en ru

Кернес знову балотується в мери Харкова: що відомо про кандидата

Кернес знову балотується в мери Харкова: що відомо про кандидата Фото: Геннадій Кернес (РБК-Україна)

Чинний мер Харкова Геннадій Кернес, незважаючи на лікування в Німеччині, збирається знову переобратися на ще один термін на виборах 25 жовтня. Партія "Блок Кернеса - Успішний Харків" вже висунула його кандидатом на посаду міського голови. Що відомо про одного з фаворитів виборчих перегонів в Харкові - в матеріалі РБК-Україна.

Геннадій Кернес керує Харковом вже десять років. Цього разу він планує балотуватися в мери втретє від своєї ж партії "Блок Кернеса - Успішний Харків".

Кернес народився в Харкові 27 червня 1959 року. Після школи працював на заводах - різноробочим, слюсарем, розливальником молока і годинниковим майстром. У 80-х роках Кернес пішов у бізнес: спочатку відкрив власну майстерню з пошиття одягу, а потім з 1992 року зайнявся фінансовою сферою. Він заснував багатопрофільне підприємство "НПК-Холдинг", президентом якого був аж до 2006 року.

Кернес закінчив Національну юридичну академію імені Ярослава Мудрого за спеціальністю "правознавство" та Харківський державний економічний університет за спеціальністю "державна служба".

Кернес знову балотується в мери Харкова: що відомо про кандидата

Геннадій Кернес (city kharkov ua)

Політична кар'єра

Вперше Кернес пішов у політику в 1998 році. Тоді його обрали депутатом Харківської ради в одному з міських округів. На місцевих виборах в 2002 році він знову став депутатом міськради, отримавши більш ніж 90% голосів виборців.

Спочатку його обрали секретарем міськради, але вже через місяць більшість депутатів проголосували за його відставку. На цю посаду Кернес повернувся через чотири роки, в 2006-му, коли в третій раз обрався до міськради від "Партії регіонів". Пізніше він очолив міський осередок цієї політсили. Хоча ще в 2004-му підтримував "помаранчеву" революцію.

Під час тих місцевих виборів він допоміг Михайлові Добкіну перемогти в боротьбі за посаду мера Харкова - Кернес керував його виборчою кампанією. Через цю кампанію обидва політики стали "зірками" інтернету. Через рік після виборів в мережі з'явився передвиборний ролик з нібито агітаційною промовою Добкіна. На записі імовірно Геннадій Кернес робив зауваження своєму соратнику, використовуючи ненормативну лексику. Тоді Добкін назвав опубліковане відео "змонтованою нарізкою".

Коли в 2010 році його призначили головою ОДА, Кернес став в.о. міського голови. А пізніше - в тому ж році - повноцінно зайняв посаду мера після перемоги на виборах.

"Кримінальні" історії

Ще в 2010 році тодішній глава МВС Юрій Луценко в одному з інтерв'ю назвав Кернеса "кримінальним авторитетом Гепою, раніше судимим, з довідкою про шизофренію".

Під час Революції Гідності активісти звинувачували мера Харкова в нападі на протестувальників. У 2016 році ГПУ пред'явила Кернесу і двом його охоронцям звинувачення у викраденні, побитті та погрозах вбивством двом учасникам Євромайдану. У січні цього року Полтавський апеляційний суд відновив кримінальне провадження. Сам Кернес вважає цю справу "сфабрикованою".

У лютому 2014-го, після втечі Януковича, Кернес брав участь в проросійському з'їзді депутатів південно-східних регіонів України, АР Криму та Севастополя. Його учасники поставили під сумнів легітимність тодішніх рішень Верховної ради і заявили, що південно-східні органи самоврядування беруть на себе відповідальність за забезпечення конституційного порядку на своїй території.

Наприкінці квітня того ж року на Кернеса здійснили замах. Під час пробіжки він отримав вогнепальне поранення в спину, в результаті якого змушений пересуватися в інвалідному візку. Після травми Кернесу довелося пройти лікування в Ізраїлі. Сам він пов'язує цей замах зі своєю політичною діяльністю.

Кернес знову балотується в мери Харкова: що відомо про кандидата

Геннадій Кернес (facebook com gennadykernes)

Після Революції

Восени 2015 року Кернес переобрався на посаду харківського мера, отримавши перемогу в першому турі і майже 66% голосів.

У червні минулого року він разом з мером Одеси Геннадієм Трухановим розділив керівництво в партії "Довіряй справам", яку планували вести на дострокові парламентські вибори. Але потім обидва встали на чолі списку "Опозиційного блоку", щоб посилити позиції політсили у виборчих перегонах. Хоча цей маневр не спрацював - партії не вдалося пройти в Раду.

Після цього Кернес вирішив заснувати власну партію "Блок Кернеса - Успішний Харків", яка на цих виборах буде боротися за мандати в місцевих радах області.

На початку вересня стало відомо, що мер заразився коронавірусом. Через важкий перебіг хвороби Кернес вилетів на лікування в німецьку клініку "Шаріте". Втім, це не завадило його партії знову висунути його в мери. Кернес також очолив список своєї політсили на виборах до міської ради.

Кернес знову балотується в мери Харкова: що відомо про кандидата

Геннадій Кернес (facebook com kharkovgovernment)