ua en ru

У МВС достатньо сил та засобів для контролю передвиборчого процесу, - Аваков

У МВС достатньо сил та засобів для контролю передвиборчого процесу, - Аваков Фото: Арсен Аваков (mvs.gov.ua)
Автор: Юлия Струк

​​Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що у відомства достатньо сил та засобів для контролю передвиборчого процесу. Глава МВС та секретар РНБО Олексій Данілов провели засідання координаційного штабу щодо місцевих виборів.

Про це повідомляє прес-служба МВС.

Аваков закликав усіх учасників виборчого процесу суворо дотримуватися закону, не порушувати правила агітації, не вдаватися до незаконних схем та оборудок, не розхитувати ситуацію на своїх округах.

"У МВС України достатньо сил, засобів та мотивації для контролю передвиборчого процесу. У нас є чіткий план дії із врахуванням усіх можливих викликів цього виборчого процесу. Він, як і попередні президентські та парламентські вибори, має пройти в правовій площині", - підкреслив міністр.

Глава Нацполіції Ігор Клименко зазначив, що 5 вересня розгорнуто роботу ситуаційного центру, який буде працювати в цілодобовому режимі до оголошення результатів виборів.

За словами Клименка, поліція відкрила 44 кримінальні справи про порушення виборчого процесу.

"З них 18 розпочато до початку виборчого процесу, 26 - після 5 вересня. Це в основному перешкоджання здійсненню виборчого права. Після початку виборчого процесу - надання неправомірних відомостей до державного реєстру виборців та підкуп виборців", - сказав він.

Клименко додав, що у двох кримінальних провадженнях чотирьом особам пред’явили підозру.

Вказано, що найбільш типові схеми, які фіксують правоохоронці - надання грошової винагороди за зміну місць голосування та голосів за певного кандидата, а також роздача безоплатних подарунків різним верствам населення з логотипами кандидатів, продуктів та засобів гігієни, організація безоплатних поїздок.

Нагадаємо, Верховна рада сьогодні скасувала довідки про несудимість для кандидатів на місцевих виборах.

Як писало РБК-Україна, територіальні виборчі комісії з вівторка, 15 вересня, почали прийом документів від кандидатів, які бажають взяти участь у місцевих виборах.