ua en ru

Право на обшуки та вилучення документів. Навіщо влада посилює АМКУ

Право на обшуки та вилучення документів. Навіщо влада посилює АМКУ Фото: повноваження Антимонопольного комітету посилюють (Віталій Носач, РБК-Україна)

В Україні посилюють повноваження Антимонопольного комітету. Йому хочуть дати широкий інструментарій, дати право проводити обшуки, в тому числі, у фізичних осіб.

Колишній заступник голови АМКУ, а нині радник юридичної групи LCF Ніна Сидоренко вважає, що саме питання "нічних перевірок" викликає найбільше побоювань у бізнес-спільноти.

На її думку, цей момент слід було б деталізувати на рівні закону і перенести на більш пізній етап.

"Українське суспільство і бізнес-спільнота повинні бути переконані, що в результаті антимонопольної реформи розумний баланс між ефективністю конкурентного відомства і правом на захист суб'єктів господарювання буде досягнутий", - зазначила вона в коментарі РБК-Україна.

Голова Антимонопольного комітету Ольга Піщанська сказала, що Комітет згоден піти на компроміс у цьому питанні. Право обшукувати приміщення фізосіб перенесуть на більш пізні етапи реформи, а саму процедуру максимально детально пропишуть в законодавстві.