ua en ru

У ЦВК допустили весняні місцеві вибори в районах Донбасу, де зараз вони неможливі

У ЦВК допустили весняні місцеві вибори в районах Донбасу, де зараз вони неможливі Фото: Олег Діденко (facebook com olegdidenko12)

Голова Центральної виборчої комісії Олег Діденко допустив, що навесні можуть відбутися місцеві вибори на тих територіальних громадах Донбасу, де 25 жовтня це зробити неможливо. За його словами, як тільки будуть необхідні умови - вибори будуть призначені

Про це він розповів 14 вересня на зустрічі з послами країн "Великої сімки" в Україні, передає прес-служба ЦВК.

Говорячи про призначення виборів у громадах, де була визнана неможливість проведення виборів 25 жовтня, Діденко сказав:

"Перші вибори можна проводити двічі на рік: у жовтні та березні. Ми плануємо у майбутньому звертатися у відповідні військово-цивільні адміністрації з приводу ситуації з безпекою на цих територіях. Як тільки будуть необхідні умови - вибори будуть призначені".

Крім того, він також скептично оцінив ймовірність скасування місцевих виборів у судовому порядку.

"Не думаю, що на сьогодні існують такі перспективи. Крім того, виборчий процес вже розпочався. Відповідно до Конституції України, зупинка виборчого процесу можлива лише в разі введення в Україні чи окремих місцевостях надзвичайного або воєнного стану", - заявив Діденко.

Нагадаємо, 8 серпня ЦВК призначила місцеві вибори у 24 регіонах країни, за винятком прифронтових і окупованих районів Донецької та Луганської областей.

Пізніше в РНБО це пояснили неможливістю забезпечення там повної безпеки під час голосування.

Зазначимо, місцеві вибори в Україні у 2020 році пройдуть за новими правилами. РБК-Україна пояснювало, як голосувати у цьому році.