ua en ru

Що відомо про кандидата в мери Дніпра Загіда Краснова: головне

Що відомо про кандидата в мери Дніпра Загіда Краснова: головне Загід Краснов (facebook.com/Zkrasnov)
Автор: Юлия Струк

Підприємець, громадський активіст і депутат міськради Загід Краснов вже не вперше балотується на посаду мера Дніпра. На цей раз він йде на місцеві вибори як самовисуванець. Що відомо про кандидата - в матеріалі РБК-Україна.

Загід Краснов народився 24 жовтня 1965 року в селищі Белиджи республіки Дагестан (Росія). У 1983 році закінчив середню школу в Белиджи і вступив в Дніпропетровський інженерно-будівельний інститут, але на 2 роки перервав навчання через проходження служби у ракетних військах у радянській армії.

У 1986 році продовжив навчання і закінчив її в 1990-му, отримавши спеціальність інженера-будівельника. У 2005 році Краснов отримав освіту юриста в Запорізькому інституті державного і муніципального управління. Крім того, в 2016 році він закінчив Дніпропетровський регіональний інститут державного управління при Національній академії державного управління.

Влітку 1992 року Краснов створив товариство з обмеженою відповідальністю "Отег", гендиректором якої був по серпень 2000 року. А вже у вересні його обрали головою наглядової ради ВАТ "Дніпропетровський стрілочний завод". На цій посаді Він працював до 2004 року.

З квітня 2008-го до грудня 2015 року також був головою спостережної ради цього підприємства. У серпні 2007-го став ініціатором створення організації "Громадянська сила" і очолив її.

Крім того, йому належить ресторан "Ріо" в Дніпрі.

Політична кар'єра

Кар'єру політика Краснов розпочав у 2002 році, ставши депутатом міськради Дніпра. Також його обирали туди в 2006 і 2014 році.

З квітня по жовтень 2004 року Краснов працював в Координаційному комітеті по боротьбі з корупцією і організованою злочинністю при президентові. Він був головним консультантом організаційно-контрольного відділу апарату комітету.

На президентських виборах 2004 року очолював Дніпропетровський штаб кандидата в президенти Віктора Ющенка.

Потім він очолив партію "Громада" Павла Лазаренка, яка у 2006 році пройшла у Дніпропетровську міськраду. Після цього став головою фракції "Блок Лазаренка" в міськраді. У тому ж році числився номером сім у списку кандидатів у депутати Верховної ради від "Блоку Лазаренка".

У вересні 2010-го політика висунули на посаду мера Дніпропетровська від міської організації партії "Наша Україна". На виборах він зайняв четверте місце. Крім того, керував президентською кампанією Сергія Тігіпка в місті.

Влітку 2012 року Краснов приєднався до партії "Український вибір" Віктора Медведчука.

Кримінальні історії

У травні 2012 року Краснова заарештували за підозрою у скоєнні в 2008 році ДТП на вул. Набережній Заводській у Дніпропетровську. Було повторно відкрито кримінальну справу. Porsche політика зіткнувся з легковим автомобілем, водій останнього загинув. Краснова відпустили з підпискою про невиїзд. Згодом з нього зняли обвинувачення, а справу закрили "у зв'язку з відсутністю злочину".

У червні 2019 року Головне управління Нацполиции в Дніпропетровській області відкрило дві кримінальні справи, пов'язані з реєстрацією двох технічних кандидатів на виборах до ВР. ЗМІ з посиланням на свої джерела в поліції писали, що у справі фігурують помічники Краснова.

Після Революції

У 2014-му під час Революції гідності Краснова звинувачували в організації дій "тітушок". Однак згодом політик підтримав "Правий сектор" та ВО "Свобода".

У тому ж році балотувався в нардепи на позачергових виборах в Раду. Висувався від партії "Громадянська сила" по одномандатному виборчому округу №25 у Дніпрі. Однак у ВР не пройшов, посівши друге місце.

У грудні 2015 року Краснов став секретарем Дніпропетровської міськради і займає цю посаду до теперішнього часу. У цьому ж році балотувався на посаду мера міста, однак програв у першому турі.

В 2016 році він знову балотувався в Раду по одномандатному виборчому округу №27 як самовисуванець і знову зайняв друге місце. Краснов також намагався пройти в Раду і влітку 2019 року по округу №25.

Місцеві вибори в Дніпрі: перший тур

Під час місцевих виборів 25 жовтня 2020 жодному з кандидатів у мери Дніпра не вдалося отримати більшість у першому турі. Тому 22 листопада у місті відбудеться другий тур голосування. В ньому зустрінуться Загід Краснов і чинний мер Дніпра Борис Філатов.