ua en ru

Другий тур виборів у Дніпрі: що відомо про голосування

Другий тур виборів у Дніпрі: що відомо про голосування Фото: другий тур виборів мера (РБК-Україна)

22 листопада в Дніпрі відбудеться другий тур виборів мера. На посаду міського голови претендують два кандидати - Борис Філатов і Загід Краснов. Детально про те, що потрібно знати про голосування - в матеріалі РБК-Україна.

Другий тур виборів в Дніпрі: головне

У найближчу неділю жителі Дніпра знову голосуватимуть за кандидатів у мери. Територіальна виборча комісія призначила повторні вибори на 22 листопада після того, як в першому турі жоден із претендентів на посаду глави міськради не отримав підтримку абсолютної більшості громадян.

З максимальними результатами до другого туру вийшли:

  • Борис Філатов (партія "Пропозиція") - 46,41%
  • Загід Краснов (партія "Громадська сила") - 13,15%

Кандидату від партії "Блок Українська перспектива" Олександру Вілкулу не вистачило для продовження боротьби за крісло мера 0,21% голосів. Загід Краснов отримав лише на 447 голоси більше.

Кандидати на посаду мера

Протягом останніх 5 років Борис Філатов є міським головою Дніпра. На виборах 2015 року він балотувався від партії "УКРОП" і здобув перемогу в другому турі (з 52,32% голосів обійшов свого опонента від "Опозиційноюї платформи -"За життя" Олександра Вілкула).

ФилатовБорис Філатов висувається на другу каденцію (фото: РБК-Україна)

У 2014 році Філатов займав посаду заступника голови Дніпропетровської ОДА Ігоря Коломойського в сфері внутрішньої політики. Восени того ж року пройшов до Верховної Ради VIII скликання, керував спеціальною комісією парламенту з питань приватизації. Склав депутатські повноваження після виборів 2015 року.

До приходу в політику Борис Філатов займався юридичною діяльністю, спеціалізувався на юридичному супроводі бізнесу фінансово-промислових груп. Також вів авторські програми місцевому телебаченні Дніпра.

Перед стартом виборчої кампанії 2020 Філатов спільно з мерами ряду великих міст заснували партію "Пропозиція", від якої він і балотується на другу каденцію.

Загід Краснов - громадський активіст, підприємець. На місцевих виборах 2015 року був обраний депутатом міської ради Дніпра, займав посаду секретаря міськради.

Краснов є главою наглядової ради "Дніпропетровського стрілочного заводу". Також займався підприємницькою діяльністю в сферах нерухомості, промисловості, альтернативної енергетики.

У 2007 році Загід Краснов заснував громадську організацію "Громадська сила", яка спеціалізується на проектах соціальної сфери, поліпшення міської інфраструктури. Надалі ініціював створення однойменної партії.

Претенденты на кресло мэра Днепра: полный списокЗагід Краснов - глава партії "Громадська сила" (фото: facebook.com/Zkrasnov)

У 2014 році Краснов безуспішно балотувався до Верховної ради. На місцевих виборах в Дніпрі обирався депутатом в 2006, 2010, 2015 роках. На виборах мера в 2010-му висувався від "Нашої України" і зайняв 4 місце.

Передвиборні рейтинги

Лідером рейтингів у Дніпрі під час виборчої кампанії 2020 був діючий мер Борис Філатов.

Опитування SOCIS (26 вересня - 2 жовтня) прогнозувало його перемогу в один тур з 54,1%. Другий рядок займав Олександр Вілкул від "Блоку Українська перспектива" з 13,8%, а Загід Краснов отримав тільки 12% підтримки респондентів.

За результатами передвиборчого дослідження "Рейтинг" (8-17 серпня), в трійку лідерів увійшли ті ж кандидати: Борис Філатов - 48,5%, Олександр Вілкул - 14,9%, Загід Краснов - 13,4%.

При моделюванні другого туру з великим відривом від потенційних опонентів перше місце також зайняв мер міста (Філатов - 57%: Вілкул - 23%, Філатов - 60%: Риженко - 17%). При цьому в опитуванні від Групи "Рейтинг" не розглядалася пара кандидатів на другий тур "Борис Філатов - Загід Краснов".

Перший тур місцевих виборів 2020 на Дніпрі

Для участі у виборах мера Дніпра міська ТВК зареєструвала 17 кандидатів. Явка 25 жовтня на виборчих дільницях склала 28%.

Крім міського голови Бориса Філатова, другий раз на посаду градоначальника балотувався Олександр Вілкул. Кандидатом від "Слуги народу" став головний лікар лікарні ім. Мечникова Сергій Риженко. Свої кандидатури висунули: заступник голови Дніпровської облради Мгер Куюмчан, волонтер Тетяна Ричкова, а також підприємці та громадські діячі Дніпра.

За підсумками обробки бюлетенів, жоден із кандидатів не отримав більше 50% підтримки. Голоси виборців розподілилися наступним чином:

  1. Борис Філатов ("Пропозиція") - 46,41%
  2. Загід Краснов ("Громадська сила") - 13,15%
  3. Олександр Вілкул ("Блок Вілкула "Українська перспектива") - 12,95%
  4. Сергій Нікітін ("Опозиційна платформа - "За життя") - 9,15%
  5. Сергій Риженко ("Слуга народу") - 8,71%
  6. Артем Романюков ("Демократичний альянс") - 3,05%
  7. Тетяна Ричкова ("Європейська солідарність") - 2,34%

Решта кандидатів набрали менше 1% підтримки виборців.

Раніше повідомлялося, що в другому турі виборів в Дніпрі "Опозиційна платформа -"За життя" підтримала кандидатуру мера Бориса Філатова.

Нагадаємо, ЦВК призначила на 22 листопада проведення повторного голосування на виборах мера в ряді великих міст. Другий тур відбудеться в Дніпрі, Львові, Нікополі, Слов'янську, Ужгороді, Івано-Франківську, Дрогобичі, Миколаєві, Кривому Розі, Полтаві, Рівному, Черкасах.