ua en ru

Що потрібно знати про кандидата в мери Дніпра Бориса Філатова: головне

Що потрібно знати про кандидата в мери Дніпра Бориса Філатова: головне Борис Філатов (kmu.gov.ua)
Автор: Юлия Струк

Чинний глава Дніпра Борис Філатов балотується в мери міста від партії "Пропозиція". За результатами голосування 25 жовтня 2020 року він пройшов у другий тур місцевих виборів. Що відомо про фаворита виборчих перегонів у місті – читайте в матеріалі РБК-Україна.

Борис Філатов народився 7 березня 1972 року в Дніпрі. У 1993 році він закінчив з відзнакою Дніпропетровський державний університет за двома спеціальностями одночасно: "історія і суспільствознавство" та "правознавство".

З 1996 року Філатов почав адвокатську діяльність, викладав у кількох вузах. У 1997 році захистив кандидатську дисертацію в Одеській національній юридичній академії. Він працював юрисконсультом на підприємствах різної форми власності, викладачем цивільного права в Академії митної служби. А в 2000 році відкрив свій адвокатський бізнес.

У 2005-му він відійшов від активної адвокатської діяльності і став працювати журналістом. Філатов зняв ряд телефільмів про подорожі, регулярно публікувався в регіональних та центральних виданнях. У 2005-2010 роках на 9 каналі (Дніпро) вів авторську передачу розслідувань "Губернські хроніки". У 2010-му пішов з 9 каналу і став вести передачу "Губернські прогнози" на 51 каналі. У 2008 році йому присвоїли звання "Заслуженого журналіста України".

Політик є учасником міжнародного космічного проекту Virgin Galactic і в 2012 році планував зробити суборбітальний політ першого космічного туриста від України.

У 2014 році Борис Філатов став віце-губернатором Дніпропетровської області, а пізніше пройшов у Верховну раду 8 скликання.

Що потрібно знати про кандидата в мери Дніпра Бориса Філатова: головне

Борис Філатов (РБК-Україна)

Політична кар'єра

Свою політичну кар'єру Філатов почав в період після Революції. У березні 2014 року його призначили заступником голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації з внутрішньої політики. У вересні він балотувався в нардепи і в листопаді здобув перемогу на позачергових парламентських виборах у одномандатному окрузі №27 (Дніпро). Спочатку планував вступити у фракцію "Блок Петра Порошенко", проте залишився позафракційним депутатом. У Раді парламентарій хотів створити депутатську групу "Укроп", але для її реєстрації не вистачило депутатів.

Також Філатов очолював спеціальну комісію ВР з питань приватизації.

У червні 2015 року партія "Укроп" отримала офіційне свідоцтво про реєстрацію в Міністерстві юстиції, її співзасновниками є Геннадій Корбан і Борис Філатов.

Восени 2015 року партія "Укроп" висунула його на посаду мера тоді ще Дніпропетровська. У першому турі нардеп зайняв 2-е місце, але вже у другому здобув перемогу у Олександра Вілкула, набравши 52,31% голосів виборців.

В кінці листопада 2015-го Філатов написав заяву про складення повноважень народного депутата України, але спочатку ВР відмовилася його підтримати. Повноваження з Філатова зняли лише через місяць - в кінці грудня.

Коли Філатов приймав присягу міського голови, більшість депутатів Дніпропетровської міськради (43 з 64 депутатів) покинули сесію. Це сталося в знак протесту проти фальсифікацій та підкупу виборців, які, на думку депутатів, мали місце на виборах.

На початку грудня 2018 року Філатов вийшов з партії "Укроп".

У липні 2019 року він уклав парі з президентом України Володимиром Зеленським, яке стосувалося відкриття Центрального мосту після ремонту до Дня міста. Філатов заявив, що якщо міст не відкриють до 14 вересня 2019-го - він покине свій пост. Відкриття мосту відбулося 7 вересня.

Перший тур місцевих виборів в Дніпрі

На місцевих виборах 2020 в Дніпрі ні один з кандидатів у мери не набрав більше половини голосів виборців. Тому в місті був призначений другий тур - на 22 листопада. За посаду міського голови будуть боротися чинний мер Борис Філатов, який набрав у першому турі 46,41%, а також підприємець і громадський активіст Загід Краснов, за якого віддали свої голоси 13,15% виборців.