ua en ru

"Пропозиція" заявляє про незаконну відмову в реєстрації кандидатам в Енергодарі

"Пропозиція" заявляє про незаконну відмову в реєстрації кандидатам в Енергодарі Фото: акція протесту під ЦВК (facebook.com)
Автор: РБК-Украина

У місті Енергодар Запорізької області ТВК не реєструє кандидатів у депутати і на міських голів від партії "Пропозиція". Політсила стверджує, що через те, що їх кандидати складають конкуренцію чинному меру і його партії.

Про це заявив кандидат у депутати Енергодарської міської ради від "Пропозиції" Іван Леонтьєв.

"16 вересня у нас відбулася конференція з висунення кандидатів. 15 вересня ми подали повідомлення про проведення конференції в ТВК. 21 вересня ми подали сам пакет документів, всі вони були перевірені і прийняті членами комісії, жодних зауваження до комплектації, по повноті не було. За всі 5 днів, протягом яких комісія розглядає документи, від неї не було ні зауважень, ні уточнень. В останній день розгляду документів, о 18 вечора, нам відмовляють у реєстрації", - заявив Леонтьєв.

За його словами, формальним приводом для відмови стало те, що начебто комісію невчасно повідомили про місце та час проведення конференції з висунення кандидатів.

"У нас на руках є підтвердження прийняття цього подання і реєстрації в журналі комісії. Вони зараз розказують, що у вас прийняв документи не той член комісії, який був уповноважений це робити. Це абсурд. Ми вздовж і впоперек прочитали 230 статтю, де перераховано які можуть бути причини відмови. Ми не порушили жодного пункту. На додаток, документи партії "Пропозиція" зареєстрували у Василівську районну раду, і у виборчої комісії жодних питань до них не виникло», - каже Іван Леонтьєв.

"Пропозиція" заявляє про незаконну відмову в реєстрації кандидатам в Енергодарі

Фото: представник партії "Пропозиція" Іван Леонтьєв (прес-служба)

За його словами, так само безпідставно відмовили в реєстрації кандидатів від ще двох партій, в яких ідуть місцеві лідери думок, і кандидату на посаду міського голови від ще однієї політсили.

"У нас виборча комісія взяла на себе право визначати, хто достойний брати участь у виборчому процесі, а хто ні. Такого в місті ніколи не було. Вони просто вичищають поле, вибивають всіх конкурентів діючої в місті влади, яка за 5 років управління має антирейтинг понад 40%. І роблять усе, щоб знову протягнути мера і його діючих депутатів, кожен з яких за підтримку міського голови отримав у подарунок управління комунальним підприємством", - додає він.

Він також наголошує, що комісія повністю підпорядковується місцевим угрупуванням.

"За його словами, юристи "Пропозиції" наразі готують позов до суду, і вони не сумніваються, що його виграють, але кандидати втрачають час на агітацію.

Нагадаємо, 28 вересня під ЦВК та Офісом президента відбулись акції протесту "Право на вибір" через зловживання членами виборчих дільниць.

Як відомо, раніше одного з лідерів "Пропозиції" мера Умані Олександра Цебрія ТВК зняла з виборів з порушенням усіх норм законодавства. При цьому комісія зареєструвала одразу двох "клонів" міського голови.

Протестувальники звернулись до ЦВК та президента з вимогами не допустити фальсифікації результатів виборів.

У мітингу взяли участь мери обласних центрів - Житомира, Миколаєва, Чернівців, Кропивницького та кандидати в депутати і на міських голів з усіх регіонів.