ua en ru

Хто може стати мером Одеси: список кандидатів

Хто може стати мером Одеси: список кандидатів Кандидати в мери Одеси (колаж РБК-Україна)

Під час місцевих виборів 25 жовтня одесити будуть голосувати за претендентів на посаду міського голови. За крісло мера знову побореться діючий міський голова, а також відомі громадські діячі. Що відомо про кандидатів у мери Одеси - докладно на РБК-Україна.

Геннадій Труханов

У кріслі мера Одеси знаходиться з 2014 року. Балотується на виборах 2020 від партії "Довіряй справам".

Геннадій Труханов чотири рази обирався депутатом одеської міськради (2005-2012). У 2010 році увійшов до команди "Партії Регіонів", очолював обласну фракцію політсили. У 2012-му став депутатом Верховної ради VII скликання від "Партії Регіонів", переміг по мажоритарному округу 136.

Труханов зайняв посаду мера Одеси після перемоги на позачергових місцевих виборах 2014 року. У 2015-му створив політичну силу "Довіряй справам", діяльність якої орієнтована на Одеську область. У 2019 був призначений співголовою партії.

В 2018 році НАБУ почало розслідування щодо діяльності Геннадія Труханова на посаді мера Одеси. Йому висунули звинувачення в укладанні угоди про купівлю адміністративного корпусу заводу "Краян" за завищеною вартістю. В 2019-му Малиновський суд Одеси виніс Труханову виправдувальний вирок.

Під час виборів у Верховну раду IX скликання Геннадій Труханов балотувався у багатомандатному виборчому окрузі від "Опозиційного блоку" під №4 (партія не подолала прохідний бар'єр).

Хто може стати мером Одеси: список кандидатів

Геннадій Труханов (РБК-Україна)

Олег Філімонов

Кандидат на виборах міського голови Одеси до 2020 року від партії "Слуга народу".

Олег Філімонов відомий своєю акторською діяльністю в кіно, театрі, на телебаченні. Народний артист України, звання присвоєно в 2019 році. У різні роки був ведучим програм "Джентльмен-шоу", "Камера сміху", "Зроби мені смішно", "Маски-шоу" та ін. Виступав у складі команди КВК "Одеські джентльмени".

Філімонов має педагогічну освіту і ступінь доктора філологічних наук. Закінчив Одеський державний університет, після чого працював у навчальному закладі викладачем англійської мови протягом 19 років.

Кандидатуру Олега Філімонова на пост мера Одеси висунули на з'їзді партії "Слуга народу" 30 серпня. За словами самого Філімонова, балотуватися на посаду міського голови йому запропонував особисто президент Зеленський.

Хто може стати мером Одеси: список кандидатів

Олег Філімонов (facebook.com/Олег Філімонов)

Наталія Делієва

Йде на вибори одеського мера 25 жовтня як кандидат від партії "Голос".

Наталія Делієва - підприємець і громадський діяч. Очолює одеську обласну організацію "Голосу".

Керує Асоціацією жінок України "Дія", є однією із засновниць цієї організації. Також Делієва очолює "Благодійний театральний фонд". Раніше - голова "Продюсерського центру Наталії Делієвої", директор театру "Маски Шоу" і "Будинку ляльок" в Одесі. Є дружиною Льва Делієва (брат Георгія Делієва) - звукорежисера і актора "Маски шоу".

Хто може стати мером Одеси: список кандидатів

Наталія Делієва (facebook.com/natalya.delieva)

Петро Обухов

Анонсував участь у виборах на посаду міського голови Одеси від партії “Європейська солідарність".

Петро Обухов - громадський активіст, підприємець. Очолює одеську міську партійну організацію "Європейської солідарності".

В якості програміста працював над створенням проектів "Думська" (міське інтернет ЗМІ), Today.od.ua, Сінемасіті. Творець карти заторів Одеси, мобільного додатку для таксі "Бонд", сайту по енергомоніторингу для будівель бюджетної сфери в Одеській області.

Входив до складу української делегації Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи в Страсбурзі. Активний учасник громадських слухань в Одесі.

Хто може стати мером Одеси: список кандидатів

Петро Обухів (facebook.com/peterodua)

Едуард Гурвіц

Висувається на місцевих виборах в Одесі від партії "Блок Едуарда Гурвіца".

Едуард Гурвіц неодноразово балотувався на посаду одеського міського голови. Працював мером два терміни - з 1994 по 1998 і з 2005 по 2010 роки. Наступні виборчі кампанії в 2010 та 2015 років виявилися для нього провальними.

Також Едуард Гурвіц був обраний народним депутатом ВР II, III, IV скликань. У 2012 році пройшов до парламенту за списком партії "Удар". Був ініціатором проведення референдуму про заборону комуністичної партії в Україні.

Перед стартом виборчої кампанії 2020 Гурвіц оголосив, що знову балотуватиметься в мери Одеси і зареєстрував власну політичну силу "Блок Едуарда Гурвіца".

Микола Скорик

Візьме участь в боротьбі за крісло мера Одеси на місцевих виборах 2020 від "Опозиційної платформи - "За життя".

Микола Скорик є депутатом Верховної ради IX скликання, балотувався під №16 від "Опозиційної платформи - "За життя". Член Комітету з питань економічного розвитку. До ВР VIII скликання пройшов від "Опозиційного блоку".

З листопада 2013-го по березень 2014 року Миколу Скорик керував Одеською обласною державною адміністрацією. В цей же час очолював обласну організацію "Партії Регіонів". Протягом трьох років (2010-2013) працював у Криму - міністром фінасів Автономної Республіки. У 2006 - 2010 - голова Одеської облради.

Скорик є фігурантом справи про розгін мирної акції протесту активістів Євромайдану біля будівлі Одеської ОДА 19 лютого 2014 року. За заявою потерпілих, екс-губернатор Одеси був одним з огранизаторів розгону мітингувальників. Судовий розгляд ще не завершено. Микола Скорик проходить у справі як свідок.

Микола СкорикМикола Скорик (facebook.com/SkorykNikolay)

Євген Червоненко

Кандидат в мери Одеси на місцевих виборах 2020 від партії "Наш край".

Євген Червоненко - підприємець, політик, професійний автогонщик. Народний депутат Верховної ради IV скликання від "Нашої України". Обіймав посаду Міністра транспорту і зв'язку України в 2005 році в Кабміні Юлії Тимошенко.

З 2005 по 2007 - голова Запорізької ОДА. У 2008 році очолював Агентство з підготовки до Євро-2012. Працював на посаді першого заступника голови КМДА з 2008 по 2011 рік.

Євген Червоненко був одним з учасників конкурсу на посаду голови Одеської обласної державної адміністрації в 2016 році. Безуспішно балотувався на парламентських виборах 2019 роки як самовисуванець по округу №134 Одеської області.

З 2005 по 2011 рік Червоненко був президентом Автомобільної федерації України. Багаторазовий чемпіон автомобільних гонок, володар кубка Європи 2013 року. Завершив спортивну кар'єру в 2015 році.