ua en ru

Другий тур виборів: в ОПОРІ назвали найпоширеніші порушення

Другий тур виборів: в ОПОРІ назвали найпоширеніші порушення Фото: місцеві вибори (Віталій Носач/РБК-Україна)
Автор: РБК-Украина

Загальна статистика порушень та зловживань під час другого туру місцевих виборів 15 листопада не надто відрізняється від показників, які зафіксували спостерігачі на виборах 25 жовтня. Кричущих порушень, які могли б вплинути на результати виборів, не зафіксовано.

Про це повідомляє громадянська мережа ОПОРА на своїй сторінці у Facebook.

"ОПОРА відзначає, що день повторного голосування на місцевих виборах 15 листопада пройшов організаційно на належному рівні. Кричущих порушень, які могли б вплинути на результати виборів, громадські спостерігачі не зафіксували. Більшість з виявлених фактів носили типовий характер і не надто відрізнялися від показників, які зафіксували на виборах 25 жовтня", - сказано у повідомленні.

У звіті організації вказано, що впродовж дня голосування спостерігачі ОПОРИ зафіксували 96 випадків порушень, 22 з яких стосуються недостатньо якісного матеріально-технічного забезпечення дільничних виборчих комісій та приміщень для голосування, 7 - пов’язані з перешкоджанням роботі спостерігачів з боку членів виборчкомів, 13 - це видача бюлетенів без паспортів або без належної ідентифікації особи.

Булі і випадки фотографування виборцями бюлетеня, порушення членами ДВК процедур ведення протоколів ранкового засідання та про підрахунок голосів.

Найбільш частим порушенням у день повторного голосування були спроби незаконної видачі ДВК та отримання виборцем бюлетенів для голосування без пред’явлення належних документів (наприклад, на підставі закордонного паспорта).

Хоча такі факти не носили масового і повторюваного характеру, проте були зафіксовані на 8,39% ДВК у межах усієї України.

Повідомляється, що спроби розкриття таємниці голосування шляхом фотографування бюлетеня зафіксували на 5,19% ДВК, а голосування виборцями за межами кабінки чи демонстрації ними виборчого бюлетеня - на 5,93% ДВК.

Крім того, на 0,74% виборчих дільниць були зафіксовані спроби незаконного вкидання бюлетенів (пачками).

Нагадаємо, у неділю було відомо, що правоохоронці перевірили 110 повідомлень про порушення виборчого процесу під час другого туру місцевих виборів в Україні. Найбільше порушень зареєстрували в Одеській області. Відкрито сім кримінальних справ.

Як писало РБК-Україна, за даними ЦВК, явка у другому турі виборів мерів в Україні склала 24%. Це дані станом на 20:00, тобто на момент закінчення голосування та закриття виборчих дільниць.