ua en ru

Місцеві вибори в Києві: головне про голосування в столиці

Місцеві вибори в Києві: головне про голосування в столиці Вибори в Києві (колаж РБК-Україна)

У неділю, 25 жовтня, українці будуть обирати місцеву владу. Жителі столиці отримають на виборчих дільницях два бюлетені – для виборів мера і Київської міської ради. Детальніше про те, що потрібно знати про вибори в Києві – у матеріалі РБК-Україна.

Як проходять місцеві вибори 2020 на Києві

Вибори в Києві, як і по всій Україні, сьогодні почалися вчасно. Виборчі дільниці відкрилися о 08:00.

На даний момент Нацполіція вже зафіксувала ряд порушень виборчого законодавства - "каруселі" (коли перед входом на ділянку виборцю дають вже заповнений бюлетень), а також підвезення людей, готових продати свій голос за гроші.

Станом на 12:00 явка по Україні становить 13,5%.

Кандидати в мери Києва і лідери передвиборчих рейтингів Сергій Притула ("Голос") та Ірина Верещук ("Слуга народу") вже проголосували на виборах.

Сергій Притула, Ірина Верещук (РБК-Україна)

А ось чинний мер міста Віталій Кличко в цей раз не зміг віддати свій голос. Нагадаємо, що напередодні виборів він заразився коронавірусом і перебуває вдома на самоізоляції.

Друзі! Сьогодні вперше за багато років я не голосую на виборах. Лікуюся вдома, на самоізоляції. Вірус вразив буквально...

Posted by Віталій Кличко on Saturday, October 24, 2020

Хто буде боротися за крісло мера

За посаду міського голови Києва змагатимуться два десятки кандидатів. Серед них – колишні і нинішні нардепи, екс-міністри, депутати міської ради та телеведучі.

Віталій Кличко

Чинний міський голова Києва і за сумісництвом голова Київської міської державної адміністрації. Керує столицею вже дві каденції поспіль, вперше перемігши на виборах у 2014 році. В третій раз йде на вибори від своєї політсили УДАР. Також його як кандидата вирішила підтримати "Європейська солідарність" Петра Порошенка.

Місцеві вибори в Києві: головне про голосування в столиці

Віталій Кличко (РБК-Україна)

Сергій Притула

Телеведучий, актор, сценарист і продюсер балотується в мери від партії "Голос". Відомий за такими проектами, як "Вар'яти Шоу", "Файна Юкрайна" і "Comedy Club UA".

Місцеві вибори в Києві: головне про голосування в столиці

Сергей Притула (РБК-Украина)

Ірина Верещук

Буде боротися за крісло мера Києва від президентської політсили "Слуга народу", за списком якої пройшла в Раду дев'ятого скликання. З 2010 по 2015 рік Верещук була міським головою рідної Рави-Руської у Львівській області. Ставши нардепом, Верещук кілька місяців була представником Кабміну Гончарука в парламенті.

Місцеві вибори в Києві: головне про голосування в столиці

Ірина Верещук (РБК-Україна)

Андрій Пальчевський

Бізнесмен йде в мери Києва від власної політсили "Перемога Пальчевського". Пальчевський – засновник медичної клініки Eurolab, де під час передвиборної кампанії здавав аналізи майбутній президент Володимир Зеленський. У 2010-му був першим заступником глави Міністерства у справах сім'ї, молоді та спорту. З 2011 року вів соціально-політичні шоу на кількох українських телеканалах.

Місцеві вибори в Києві: головне про голосування в столиці

Андрій Пальчевський (palchevskyi.win)

Олександр Попов

Екс-глава КМДА, який займав цей пост з 2010 по 2014 рік, балотується в мери від "Опозиційної платформи – За життя". Двічі очолював Міністерство ЖКГ: у Кабміні Януковича в 2007 році, і в уряді Азарова в 2010-му. Був депутатом шостого скликання Верховної ради від Партії Регіонів.

Місцеві вибори в Києві: головне про голосування в столиці

Олександр Попов (facebook.com/popovolexander)

Олексій Кучеренко

Буде брати участь у боротьбі за посаду мера від "Батьківщини". За списком цієї партії Кучеренко зайшов до Ради дев'ятого скликання. З 2007 по 2010 рік працював міністром з питань житлово-комунального господарства у другому уряді Юлії Тимошенко.

Місцеві вибори в Києві: головне про голосування в столиціОлексій Кучеренко (facebook.com/Kucherenko2020)

Крім того, у виборах на посаду Київського міського голови беруть участь:

  • Екс-нардеп, лідер "Еко Партії Берези" Борислав Береза.
  • Юрист, телеведучий Максим Гольдарб.
  • Бізнесвумен, голова Національної української асоціації житла Діана Гранцева.
  • Столичний ресторатор і депутат Київради Сергій Гусовський від партії "За майбутнє".
  • Заступник голови партії ВО "Свобода", екс-нардеп Андрій Іллєнко.
  • Лідер партії "Народовладдя", колишній нардеп – "свободівець" Юрій Левченко.
  • Колишній мер столиці, лідер партії "Єдність" і депутат Київради Олександр Омельченко.
  • Інженер і транспортний експерт Віктор Петрук від партії "Громадський рух "ХВИЛЯ".
  • Бізнесмен, колишній заступник мера Києва, екс-глава Держрезерву Михайло Поживанов від Радикальної партії Ляшка.
  • Лідера партії "Сила і честь", екс-глава СБУ Ігор Смєшко.
  • Лідер партії "Рідна країна", колишній віце-прем'єр з гуманітарних питань та екс-нардеп Микола Томенко.
  • Телеведуча програми "Ревізор", блогер Олена Філонова від партії "Разом сила".
  • Засновник партії "Екологічна Альтернатива", екс-нардеп, колишній в. о. голови Держекоінспекції Єгор Фірсов.
  • Співголова партії "Наш край", народний депутат від мажоритарного округу в Луганській області Сергій Шахов.

Хто йде в Київраду

За місця у столичній міській раді змагатимуться 24 партії. У їх числі:

УДАР на чолі з мером Віталієм Кличком. У першій п'ятірці кандидатів від цієї політсили – відомий футболіст Олександр Шовковський і журналіст Юлія Лимар.

"Слуга народу", яку веде в Київраду громадський діяч і дружина міністра закордонних справ Євгена Кулеба. Також серед кандидатів, які балотуються в депутати від президентської партії – ведучий проекту "Один за всіх" Михайло Присяжнюк, легкоатлетка Олена Говорова та екс-міністр охорони здоров'я Зоряна Скалецька.

"Європейська солідарність", список якої на виборах в Київраду очолює лікар, дружина п'ятого президента Марина Порошенко. Серед кандидатів від цієї партії також – нинішній секретар Київради Володимир Прокопів, волонтер і блогер Олександр Погребиський, нардеп минулого скликання Леонід Ємець.

"Голос", яку веде в Київраду колишній голова Державної митної служби Максим Нефьодов. Також від цієї партії за депутатські мандати боротимуться президент Асоціації адвокатів України Зоя Ярош, доброволець-парамедик в ООС Аліна Михайлова і екс-заступник міністра охорони здоров'я Олександр Лінчевський.

"Опозиційна платформа – За життя" на чолі з кандидатом в мери від цієї партії, екс-головою КМДА Олександром Поповим.

"Батьківщина", список якої в Київський міська рада возглавяет кандидат у мери від цієї політсили Олексій Кучеренко. Серед кандидатів, що йдуть від "Батьківщини" – екс-нардеп Олександра Кужель і депутат багатьох скликань у Київраді Алла Шлапак.

Як голосувати на місцевих виборах в Києві

В цьому році місцеві вибори пройдуть за новими правилами, закріпленим у Виборчому кодексі. Мова йде про пропорційну систему з відкритими партійними списками.

Голосуючи за Київраду, виборець повинен вибирати не тільки партію, але й одного з її кандидатів. Всі з них, крім голови списку, закріплені по одному з міських округів. Той кандидат, який одержує більше голосів на окрузі, має більше шансів отримати мандат. Голосуючи за одну з партій, не можна вибирати кандидата від іншої політсили.

У випадку з виборами мера все без змін. Якщо ніхто з кандидатів не отримає 50 або більше відсотків на виборах 25 жовтня, то двоє з них, які отримали найвищий результат, продовжать боротьбу у другому турі.