ua en ru

Місцеві вибори: як пройшов день голосування в Україні

Місцеві вибори: як пройшов день голосування в Україні місцеві вибори 2020 в Україні (РБК-Україна)

Сьогодні, 25 жовтня в Україні проводяться місцеві вибори. Голосування за кандидатів у депутати місцевих рад усіх рівнів та глав населених пунктів триватиме з 08:00 до 20:00, а перші результати екзит-полів з'являться після закриття виборчих дільниць.

Всі подробиці про те, як проходить день виборів, інформація про явку і порушення - на РБК-Україна.

Результати екзит-полів виборів мерів по містах України

Результати екзит-полів виборів до місцевих рад

19:47 Як розповів РБК-Україна гендиректор Комітету виборців України Олексій Кошель, місцеві вибори в Україні не можуть бути визнані недійсними через низьку явку.

"Навіть якби прийшов один виборець - вибори відбулися б. І місцеві і загальнонаціональні. У нас немає порогу", - пояснив він.

18:52 До закриття виборчих дільниць залишилась одна година. Після цього почнуть з'являтися перші результати екзит-полів.

18:02 В Ірпені Київської області на виборчій дільниці напали на кандидата в депутати від "Слуги народу". Як розповіли РБК-Україна в Нацполіціі, конфлікт стався через зйомки на мобільний телефон.

17:35 Як повідомляє ОПОРА, станом на 16:00 явка по Україні становить 27%.

17:26 На одній з виборчих дільниць Кропивницького у трьох членів комісії виявили коронавірус. Їх усунули від виконання обов'язків, а сама дільниця після дезінфекції продовжила роботу в штатному режимі.

16:51 За даними ОПОРИ, на один депутатський мандат в Україні претендують 9 кандидатів. У місцевих радах всього 25 852 місць, за які на виборах борються 227 943 кандидатів.

16:24 ЦВК опублікував явку по областям України станом на 13:00. Найактивніше виборці голосують в Одеській, Донецькій і Чернігівській областях. А найнижче активність в Івано-Франківській області.

Місцеві вибори: як пройшов день голосування в Україні

16:12 Київському тервиборчкомі заявили, що через складність процедури підрахунку голосів, результати виборів в столиці будуть відомі в кращому випадку 28 жовтня.

15:23 У Києві явка на 13:00 склала 16%. За словами заступника голови Київської міської територіальної виборчої комісії Миколи Нілова, цей показник нижче, ніж на парламентських виборах 2019 року.

14:52 У Львові взяти участь в опитуванні Зеленського запропонували громадянину Польщі.

Під виборчою дільницею у Львові, стояв молодий чоловік і роздавав листки де було 5 питань. Дав також і мені, але я як...

Posted by Tomasz Baart on Sunday, October 25, 2020

14:35 Виборці, які на момент виборів хворіють і перебувають на самоізоляції, також можуть проголосувати. До них додому в спеціальних захисних костюмах приходять члени комісії.

chesno.org

13:57 Явка по Україні станом на 12:00 становить 13,5%. За словами Ольги Айвазовської, похибка дослідження не перевищує 1,2%.

13:45 Даних щодо явки на місцевих виборах по Україні в цілому поки немає.

За інформацією місцевих видань, явка в Херсоні станом на 12:00 склала 12%, в Івано-Франківську - 11,18%, а в Дніпропетровській області - 7-8%.

13:37 У селі Соснівка Сумської області жителі сільської громади відмовилася входить до складу ОТГ. Тому організували свою незаконну дільничну виборчу комісію і самостійно надрукували бюлетені. Номер її такою ж, як і у чинної ДВК. Виборці йдуть голосувати саме туди, в той час як на справжній на даний момент дуже низька явка.

За словами керівника ОПОРИ Ольги Айвазовської, порушені дві статті Кримінального кодексу України: Стаття 353 (самовільне присвоєння владних повноважень або звання службової особи - члени комісій) і Стаття 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України).

Село Соснівка, Конотопський район, Попівська ОТГ, Сумщина. Працює незаконна ДВК, яка організовує голосування до...

Posted by Ольга Айвазовська on Sunday, October 25, 2020

13:15 В ЦВК заявили про те, що нинішні місцеві вибори - одні з найскладніших в історії України. За словами глави Центрвиборчкому Олега Діденка, на це вплинуло кілька чинників - нове виборче законодавство, укрупнення районів і карантин через коронавируса.

12:50 Паблік Регіоналіті в Telegram опублікував підбірку креативних, проте порушують законодавство, кабінок для голосування в Житомирській області.

кабінки для голосування (t.me/regionality/1466)

12:44 Біля однієї з виборчих дільниць чоловік 7 раз заповнив опитувальник всеукраїнського опитування Зеленського.

Все що треба знати про результати "опитування" під дільницями: - можна я ще другий раз проголосую? - давайте, зробите мені статистику... Проголосував десь раз 7 (замучився рахувати), далі вже не було сил стримувати посмішку, хоча міг за весь мікрорайон проголосувати. Що збирається зрозуміти президент за результатами такого опитування? :)

Posted by Andriy Popyk on Sunday, October 25, 2020

12:35 Як повідомили в ЦВК, в цілому голосування в Україні почалося вчасно. Винятками стали деякі виборчі дільниці. А в ОПОРІ заявили, що на даний момент критичних порушень не зафіксовано.

12:10 Ще один лідер передвиборних рейтингів в Києві - Ірина Верещук - проголосувала на виборах.

Ірина Верещук проголосувала (РБК-Україна)

11:30 Спікер парламенту Дмитро Разумков заявив про те, що другий тур місцевих виборів відбудеться. За його словами, проект постанови про скасування другого туру був відкликаний з Ради.

"Другий тур виборів звичайно буде. Сьогодні призупинити виборчий процес я не бачу ні підстав, ні можливості це зробити. Якщо я не помиляюся, він уже відкликаний (проект постанови про скасування другого туру - ред.)", - сказав Разумков.

10:55 На виборах проголосував кандидат у мери Києва, один з лідерів передвиборчих рейтингів в столиці, Сергій Притула.

Сергій Притула (РБК-Україна)

10:43 Поліція зафіксувала "каруселі" на виборах (схему підкупу виборців).

"З 12 години ночі ми затримуємо автобуси, які возять по регіонах людей, це так звані" каруселі ". Такі випадки є і в Дніпропетровській області і в Києві", - повідомив глава Нацполіціі Ігор Клименко.

10:13 Президент України Володимир Зеленський проголосував на місцевих виборах. На виборчу дільницю він приїхав з дружиною Оленою. Також він взяв участь у опитуванні.

Місцеві вибори: як пройшов день голосування в Україні

Зеленський голосує на виборах (прес-служба президента)

10:03 Нагадаємо, що сьогодні також проходить всеукраїнське опитування президента Володимира Зеленського. Волонтери пропонують всім бажаючим відповісти на 5 запитань.

Раніше РБК-Україна писало про те, що потрібно знати про опитування Зеленського.

опитування Зеленського (РБК-Україна)

09:38 За інформацією РБК-Україна, прем'єр-міністр України Денис Шмигаль проголосував на виборчій дільниці місцевих виборах у Львівському професійному коледжі спорту разом з дружиною та старшою донькою.

Місцеві вибори: як пройшов день голосування в Україні

Денис Шмигаль з дружиною і дочкою (РБК-Україна)

09:31 ОПОРА вже встигла зафіксувати ряд порушень виборчого законодавства. У Київській, Вінницькій та Волинській областях на деяких дільницях спостерігачі повідомили про недостатню кількість урн для голосування. На одній з виборчих дільниць Хмельницької області голосування розпочалося раніше 8:00.

09:00 Якщо під час заповнення бюлетеня була допущена помилка, можна звернутися до членів комісії з письмовою заявою з проханням видати новий. Вдруге потрібно бути уважнішим, тому що взяти новий бюлетень можна тільки один раз.

08:30 На виборчій дільниці необхідно дотримуватися соціальну дистанцію, знаходиться в масці, також МОЗ рекомендує брати з собою свою ручку і залишити дітей вдома.

голосування на виборчій дільниці (РБК-Україна)

08:00 В Україні відкрилися виборчі дільниці, голосування офіційно стартувало. Нагадаємо, раніше РБК-Україна писало про те, що важливо знати йдучи на виборчу дільницю.

Головне про місцеві вибори 2020

Рішенням парламенту вибори в Україні були призначені на 25 жовтня 2020 року - останню неділю жовтня п'ятого року повноважень діючих місцевих органів влади.

На місцевих виборах виборці голосують за нові склади сільських, селищних, міських, районних і обласних рад. Також кожні 5 років проводиться переобрання мерів, голів сіл і селищ.

У 2020 році вибори відбудуться в усіх населених пунктах країни, за винятком тимчасово непідконтрольних територій Донбасу та АР Крим. ЦВК скасувала вибори в 18 громадах Донецької та Луганської областей, за рішенням військово-цивільних адміністрацій в цих регіонах (Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Волноваха, Авдіївка, Вугледар, Торецьк, Станиця-Луганська, Попасна, Щастя і ін.)

Нові правила виборів

Цього року виборчий процес має ряд особливостей, у зв'язку зі вступом в силу нового Виборчого кодексу. Крім того, вибори організовані на новій територіальній основі через скорочення кількості районів з 490 до 136.

  • У населених пунктах до 10 тисяч жителів кандидати можуть балотуватися до місцевих рад від партій і самовисуванцями. Вибори проходять за мажоритарною системою. За рахунок укрупнення округів у кожному з них будуть обиратися від 2-х до 4-х кандидатів.
  • У територіальних громадах від 10 тисяч жителів діє пропорційна система з відкритими списками партій, без можливості самовисування.
  • Встановлена ​​гендерна квота - серед кожних 5 кандидатів списку повинно бути не менше двох представників однієї статі.
  • Мери в містах від 75 тисяч обираються за мажоритарною системою абсолютної більшості. Таким чином, може бути призначений другий тур голосування, якщо за результатами виборів 25 жовтня жоден із кандидатів не отримає більше 50% підтримки виборців.

Вид бюлетенів і правила заповнення

У зв'язку з введенням відкритих партійних списків на виборах 2020 року, ЦВК затвердила нову форму бюлетенів.

Для голосування за кандидатів до місцевих рад територіальних громад з населенням від 10 тисяч, виборці мають заповнити бланки нового зразка.

  • Першим кроком є ​​вибір партії. Їх перелік із зазначенням прізвища лідера наведено в лівій колонці бюлетеня.
  • Позначку за ту чи іншу політсилу необхідно поставити в порожньому квадраті проти назви партії.
  • Далі необхідно вибрати кандидата від цієї партії зі списку в правій частині бюлетеня. У кожному територіальному окрузі прізвища кандидатів різні.
  • Порядковий номер кандидата слід внести в квадрат з трафаретом. Рекомендується писати цифру індексним шрифтом.
  • Бюлетень без позначки за партію буде визнаний недійсним.
  • Якщо виборець обрав тільки партію, але не вибрав кандидата від неї, вважається, що він підтримує весь список політсили.

інструкція

Форма бюлетенів для голосування за глав населених пунктів і кандидатів у депутати в територіальних громадах до 10 тисяч на місцевих виборах 2020 не змінилася і має стандартний вид - перелік прізвищ кандидатів, навпроти яких потрібно поставити позначку.

Скільки бюлетенів потрібно заповнити

Більшість громадян на виборчих дільницях отримають бланки для голосування за главу населеного пункту, кандидатів до міської (селищної або сільської ради), районної та обласної ради - всього 4 бюлетені.

Жителі столиці будуть голосувати за мера і новий склад міської ради.

Виборці в Донецькій і Луганській областях не будуть обирати кандидатів у депутати облради - вони мають заповнити по три бюлетені.

В Житомирі, Кривому Розі, Кропивницькому, Полтаві, Херсоні виборцям видадуть додатковий 5-й бюлетень для голосування за кандидатів до районних рад на території міст.

Обмеження на виборах через карантин

У зв'язку зі складною епідемічною ситуацією в Україні, під час місцевих виборів на виборчих дільницях введені обмежувальні заходи.

  • На входах до будівлі виборців будуть опитувати про самопочуття і вимірювати температуру.
  • Всередині приміщення обов'язкова наявність засобів індивідуального захисту, як у виборців, так і у членів ДВК.
  • Для дотримання соціальної дистанції: розмежовуються потоки на вхід і вихід, нанесена розмітка, черга для отримання бюлетеня не повинна перевищувати 3 особи.
  • Рекомендується приходити зі своєю ручкою, не брати з собою дітей.
  • Якщо у виборця виявлена ​​підвищена температура, він може проголосувати в окремій ізольованій кабінці.

Всеукраїнське опитування в день голосування

Президент Володимир Зеленський закликав українців 25 жовтня прийти на виборчі дільниці, а також взяти участь у всеукраїнському опитуванні, яке пройде в день місцевих виборів.

Глава держави ініціював проведення опитування громадської думки з 5 питань: про довічне ув'язнення за корупцію, про вільну економічну зону на Донбасі, про скорочення кількості народних депутатів до 300, про легалізацію канабіса в медичних цілях, про гарантії безпеки за Будапештським меморандумом.

В Офісі президента зазначили, що опитування не має прямих юридичних наслідків, тому що не є конституційним референдумом. Воно буде організоване в форматі екзит-полу за межами виборчих дільниць.